Zo kun je gemakkelijk je gasverbruik verminderen in huis

We zijn ons steeds meer bewust van het belang van energiebesparing in huis. Er zijn vele manieren om je energieverbruik te verminderen, maar de meest simpele en effectieve manier is door je gasverbruik te verminderen. In dit artikel bekijken we wat je kunt doen om je gasverbruik te verminderen, met eenvoudige tips die iedereen kan uitvoeren!

Wat is het gasverbruik?

Als je gasverbruik in huis te hoog is, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je verwarming te hoog staat, of dat er een lek is in een van je gasleidingen. In dit artikel geven we je tips om gemakkelijk je gasverbruik te verminderen.

Verlaag de temperatuur van je verwarming: Dit is misschien wel de meest één van de meest obvious manieren om je gasverbruik te verlagen, maar toch doen velen het niet. Zet ‘s winters gewoon een paar graden lager, en merk het verschil in je gasrekening! Let op met ventileren: Als je gaat ventileren, doe dat dan zo slim mogelijk. Zet bijvoorbeeld even alle ramen open en laat de kou binnen. Wacht daarna met het dichtdoen van de ramen totdat de temperatuur weer wat is opgelopen.

Zo voorkom je dat er veel warmte ontsnapt. Isoleer goed: Goede isolatie is erg belangrijk om je gasverbruik te verminderen. Ga na of je spouw en ramen goed geïsoleerd zijn, en of er voldoende dikke gordijnen hangen om warmte binnen te houden. Zoek naar lekkages: Als er gas uit een leiding lekt, dan gaat het als heet hangijzer door de meter. Controleer daarom regelmatig of er geen lekkage is in de buurt van je meterkast. Ook kan het handig zijn om eens in de zoveel tijd een monteur langs te laten komen die je installatie inspecteert op mogelijke lekken. Kies voor energiezuinige apparaten: Zorg dat je altijd energiezuinige apparaten koopt. Deze verbruiken minder gas, waardoor je ook weer minder betaalt aan de energieleverancier.

De verschillende soorten gasverbruik

Er zijn verschillende manieren waarop je je gasverbruik in huis kunt verminderen. Hieronder staan enkele tips:

– Zorg ervoor dat je cv-ketel goed onderhouden wordt. Een goede onderhoudsbeurt kan ervoor zorgen dat je cv-ketel 5% tot 10% minder gas verbruikt.

– Laat je thermostaat niet lager staan dan 18 graden, want dan gaat je cv-ketel onnodig hard werken om het huis warm te krijgen.

– Isoleer je huis goed, want een slecht geïsoleerd huis is een groot gasverbruikers. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar om het isoleren van je huis te bekostigen.

– Investeer in een energiezuinige hr-ketel (hoog rendement) of in een warmtepomp, die veel minder gas gebruiken dan een normale cv-ketel.