Voordelen van een verminderd gasverbruik

Als je minder gas verbruikt, bespaar je niet alleen op je energiekosten. Je vermindert ook je CO₂-uitstoot en draagt zo bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Bovendien is het goed voor de luchtkwaliteit in huis. Dit zijn de voornaamste voordelen van een verminderd gasverbruik:

-Lagere energiekosten
Door minder gas te verbruiken, ben je (afhankelijk van het type woning en het aantal personen dat er woont) 40 tot wel 70 euro per jaar goedkoper uit.* Dit is makkelijk te bereiken met eenvoudige maatregelen, zoals het instellen van de thermostaat op 20 graden of het isoleren van leidingen.

-Klimaatdoelstellingen behalen
Het doel van Nederland is om in 2050 klimaaneutraal te zijn. Dat betekent dat we dan net zoveel CO₂ uitstoten als we binnenhalen. Door ons gasverbruik te verminderen, draag je bij aan het behalen van deze doelstelling.

-Bescherming tegen luchtvervuiling
Door minder gas te verbruiken, wordt ook de luchtkwaliteit in huis beter. Zo krijg je minder schadelijke stoffen binnen zoals benzeen en formaldehyde die uitstoten wanneer er brandstof verbrand wordt. Daarnaast is er minder kans op lekkage van gas uit leidingen of apparaten, wat een gevaar kan zijn voor de gezondheid.

Hoe vermindert u uw gasverbruik in huis?

Wanneer je je gasverbruik wilt verminderen, is het belangrijk om te weten waar je het meeste gas verbruikt. Vaak zit het grootste deel van het gasverbruik in de verwarming van je huis. Er zijn echter ook andere manieren waarop je gas kunt besparen. Bijvoorbeeld door bewuster te zijn van het gebruik van je gasgestookte apparaten, zoals de oven, wasmachine en waterkoker.

Een andere manier om je gasverbruik te verminderen is door energiezuinige maatregelen te nemen, zoals het isoleren van je huis of het aanschaffen van energy-efficiente apparaten.

Gasverbruiksrecipe

Nederland is een van de meest gasgebruikende landen in Europa, maar je kunt veel geld besparen door je gasverbruik te verminderen. Hieronder staan ​​een aantal tips om je gasverbruik te verminderen:

-Zorg ervoor dat je thermostaat niet hoger staat dan 20 graden. Dit is de temperatuur waarbij je het meeste comfort ervaart.

-Installeer een thermostatische kraan op je radiator zodat je niet onnodig veel energie verbruikt.

-Kook op een inductiekookplaat in plaats van op een gasfornuis. Dit is veel efficiënter en bespaart je dus geld.

-Doe de was op een lage temperatuur en gebruik de droger zo min mogelijk. Wasmachines die water besparen, zijn ook erg duurzaam.